Get your Health question answered in 3 easy steps
A Doctor will be with you shortly
Ask a Doctor Now
133 Doctors are Online

Headaches after waking up, no severe pain. What might be the reason?

User rating for this question
Very Good
Answered by

Cardiologist
Practicing since : 1981
Answered : 922 Questions
Question
Hi,
I am XXXXXXX of age 25. Getting headache frequency has increased over a month. History of headache is listed below.

--> got headache soon during the wakeup itself. It continued for the whole day. Haven't taken any medicine but got recovered on the next day. (1 week before - 13th Jun 2012)

--> Similar headache (realised during the wake up time). It continued for the whole day. Did not take any medicines but got recovered on the next day. (21st Jun 2012).

--> Today, had slept in the afternoon post lunch and got to hit with the same headache.
There is no severe pain (23rd Jun 2012).

What might be the reason? Do you suggest us to keep myself under observation for another week and consult a neurologist?

Thanks, XXXXXXX
Posted Tue, 10 Jul 2012 in Headache and Migraines
 
 
Answered by Dr. Anil Grover 9 hours later
Hi XXXXXXX
Thank you for writing in.
I am a medical specialist with an additional degree in cardiologist.
I read your letter with diligence.

Though you have described your headache rather well, however, if you answer few more questions we will reach the diagnosis.
About your headaches one information you have provided that your blood pressure is normal. Will you kindly answer the following question so that we can pin down the exact cause for headache.

1. Of late, because of your illness or otherwise have started feeling stress?
2. Which part of headache aches most? Or it is one sided or both sided or only the top?
3. Is it at times episodic headaches breaking the routine one continuous dull ache which you described rather well?
4. Are you getting other symptoms like cough, sneeze, cold and cough of late?
5. Do you get premonition that this is going to be my headache day?
6. Do you get symptoms like dizziness, vomiting or double vision ever associated with headache?
7. Are your teeth and gums healthy? Do you wear dentures, if so, is it well fit?
8. Do you wear spectacles? If so when was the last time you got your eyesight checked?
9. Have you got your blood pressure checked up ever what was the reading.

Anything more you want to tell about neurological illness.
Hoping to hear from you as followup query before I answer your main question. I hope you indulge me.
Thank You

Dr Anil Grover
MBBS, MD (Internal Medicine) DM (Cardiology)
Above answer was peer-reviewed by
 
Follow-up: Headaches after waking up, no severe pain. What might be the reason? 3 hours later
Thank you very much Dr. XXXXXXX for your detailed answers along with the clarification requested.

Here are the answers for the clarifications asked.

1. Of late, because of your illness or otherwise have started feeling stress?
Answer :
     I am a married working woman. I work for ITC in food division which involves in dealing few chemicals. But I don't have any pressure/stress at my work or at my home. I don't feel stressed also. I feel like, I am having a good sleep (generally sleep time, 10.30pm to 6.00am).

2. Which part of headache aches most? Or it is one sided or both sided or only the top?
Answer:
     Always top-middle of the head (little towards right but not exactly at the right). All the time, pain is at the same place (just nearby ). Not at the extremes (not at left/right/front/back).

3. Is it at times episodic headaches breaking the routine one continuous dull ache which you described rather well?
Answer :
     I may not have understood the question properly. But let me try answering as I understand the question. I don't know at this time, whether this is really a episodic because, this is been observed from last 3-4 occurance. I have described complete occurance in the previous email. Apologies for not being able to answer your question properly. But, my yesterday headache (started post lunch sleep) did not get cure till now.

4. Are you getting other symptoms like cough, sneeze, cold and cough of late?

Answer : Nop . Doesn't have any symptoms. But would like to highlight that, I have acidity problem which is in control state now.

5. Do you get premonition that this is going to be my headache day?
Answer :
     Luckily not :) ...

6. Do you get symptoms like dizziness, vomiting or double vision ever associated with headache?
Answer :
     Nope. None of the symptoms are being observed.
Recently, I had consulted eye specialist to just get myself clear on eye problem. Eye specialist confirmed that, the symptom has nothing to do with eye (eye related problems) as the headache begins during the wake up time.

7. Are your teeth and gums healthy? Do you wear dentures, if so, is it well fit?
Answer :
     I had undergone successful root canel treatment (front tooth) a year before and have no problem with my teeth and gums


8. Do you wear spectacles? If so when was the last time you got your eyesight checked?
Answer :
     Nope. No spectacles.

9. Have you got your blood pressure checked up ever what was the reading
Answer :
     Unfortunately not. I had undergone successful Diagnostic laproscopy treatment around 8 months before (last week of Sept 2011). Blood pressure was checked during that time and found it was normal.

Having explained all the details, will you be in a position to explain the cause of the problem and possible remedy. Please do let me know, if you like me to consult a neurologist in person.
At present, I don't feel like, I have a sever problem. Contacting you just to make sure that, my understanding is right. Still, waiting for the answer for my main question drafted in the 1st thread.
Please let me know any more details required.

Thank you, XXXXXXX
 
 
Answered by Dr. Anil Grover 32 minutes later
Hi XXXXXXX

Thank you. You have given relevant and direct answers to all the possible questions which rule out all(tension headache, headache due to eye, ear or dental problems, advanced brain tumor, migraine to some extent and so on) but two problems that might have contributed in you still lurks.

1. High BP: See our heart beats for about 96,000 times a day (72x60x24), if your BP is high in more than 40% beats it is high blood pressure. Therefore, unless you maintain a BP Chart (recording BP for example 3-4 times a day for 10 days) we will have ideal whether you are having this problem or not.

2. Uncommon Causes of headache. If BP is not the cause then I would suggest a neurology consult because we would have excluded most of the common causes of headache.

Mean while you can take paracetamol for headache this is available over the counter without prescription as 500 mg tablets (one trade name is Crocin) when you have headache. Maximum you can three tablets a day, it is relatively harmless.
I hope that answers your question.
Unless you have further query which I will be happy to answer, you can close the query for now with your comments.

With Best Wishes

Dr Anil Grover, Cardiologist
M.B.;B.S, M.D. (Internal Medicine) D.M.(Cardiology)
http://www/ WWW.WWWW.WW
Above answer was peer-reviewed by
 
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Question is related to
Diseases and Conditions

The user accepted the expert's answer

Ask a Neurologist

© Ebix, Inc. All Rights Reserved.
All the information, content and live chat provided on the site is intended to be for informational purposes only, and not a substitute for professional or medical advice. You should always speak with your doctor before you follow anything that you read on this website. Any health question asked on this site will be visible to the people who browse this site. Hence, the user assumes the responsibility not to divulge any personally identifiable information in the question. Use of this site is subject to our Terms & Conditions
Already Rated.
Your rating:

Ask a Doctor